З початку 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 41 людина, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.
Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків).
Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:
інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли);
овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли);
рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.
Попередження та лікування ботулізму залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
м’ясних та грибних консервів;
консервів домашнього виробництва;
якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Бережіть своє здоров’я!
Адміністрація КНП «ЦПМСД» м. Торецька