У зимовий період ми менше рухаємося, частіше залишаємося вдома і хочемо більше ситних страв. Щоб зберегти здоров’я, підтримувати імунітет і добре себе почувати, важливо збалансувати раціон.
А тому ділимося основними категоріями продуктів, які варто включити до зимового меню
Джерела вітаміну C.
Він буде корисний для здоров’я шкіри та загоєння ран.
Що їсти? Цитрусові, ківі, броколі, капусту, шпинат. Лимон можна додавати до чаю чи соусів, а ківі їсти на десерт.
Джерела вітаміну D.
Вітамін D важливий для здоров’я кісток, зубів і роботи імунної системи. А тому радимо включити до свого раціону: скумбрію, оселедець, яйця, печінку тріски та м’ясо. Жирна риба також містить омега-3, які підтримують здоров’я серця, знижують запалення і покращують роботу мозку.
Джерела клітковини.
Для здорового травлення і профілактики запальних процесів у кишківнику, варто вживати каші (гречка, вівсянка), горіхи та насіння (волоські та лісові горішки, мигдаль, гарбузове насіння).
Сезонні овочі та фрукти.
Морква, буряк, капуста, гарбуз, яблука, хурма, банани — багаті на бета-каротин, який організм перетворює на вітамін А. Він підтримує здоров’я шкіри, очей та імунної системи.
Ферментовані продукти.
Квашені овочі та кисломолочні продукти містять пробіотики, які сприяють здоров’ю кишківника. А здоровий кишківник — це сильний імунітет.
Збалансоване харчування взимку не лише покращує самопочуття, а й дарує енергію для улюблених зимових занять!