Перше, з чого хочеться розпочати, так це необхідність дотримання масочного режиму, особливо, коли в коло сім’ї є хвора людина. Не випробуйте свій організм, бо вірус також пристосовується до свого оточення.
Якщо Ви думаєте, що грип – це просто грип, Ви дуже сильно помиляєтеся! Необхідно пам’ятати, що грип буває 3 видів: «А», «В», «С». Найбільш болісно протікає саме грип «А». Вірус грипу передається від людини до людини тільки повітряно – крапельним шляхом. Також слід звернути увагу на те, що даний вірус проявляє високий рівень контагіозності, відповідно, більша частина населення буде схильна до захворювання. Даний вірус проявляє себе протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми – 5 діб.
Саме в цей період вірус веде активне життя в Ваших дихальних шляхах, при цьому істотно пригнічується миготливий епітелій, який виконує роль природного фільтру для легень. За рахунок ураження епітелію, інші віруси мають повний і безперешкодний доступ до легень, що може закінчитися бронхітом або запаленням.
Що таке ГРВІ?
ГРВІ – об’єднує гострі респіраторні вірусні інфекції, які в окремих випадках викликають ускладнення. ГРВІ приносять безліч незручностей, проте, вони не можуть зрівнятися за симптомами з грипом.
ОЗНАКИ І СИМПТОМИ ГРИПУ
1. Грип приходить несподівано і в лічені години повністю захоплює Ваш організм.
2. Грипу властиво різке підвищення температури (в окремих випадках до 40,5 градусів), підвищена чутливість до світла, ломота у всьому організмі, а також болі: головні і м’язові.
3. У першу добу захворювання на грип, немає нежиті.
4. Найбільш активна фаза грипу припадає на третій – п’ятий день захворювання, а остаточне одужання доводиться на 8 – 10 день.
5. Інфекція грипу вражає судини, саме з цієї причини можливі крововиливи.
ОЗНАКИ І СИМПТОМИ ГРВІ
1. Хвороба проступає поступово і найчастіше починається з стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті.
2. На наступний день після активації захворювання проступає сухуватий кашель, який з часом трансформується в мокрий (відхаркувальні).
Профілактика грипу та ГРВІ:
- Їжте цитрусові, солодкий перець, молочні і кисломолочні продукти, тверді сири, відварну рибу, яловичину, моркву зі сметаною, родзинками або курагою. Вітаміни А, С, цинк і кальцій, що містяться в цих продуктах, попереджають застуди і полегшують їх лікування. Але в гострий період хвороби не пийте молоко – воно затягує лікування.
- Бережіть ноги від переохолодження і вогкості. Якщо все ж ви промочили ноги, пропарьте їх в гірчичною ванні (на 1 л води 2 ст. Ложки порошку гірчиці), висушіть рушником і одягніть вовняні шкарпетки.
- У період епідемій грипу, збираючись на вулицю, змастіть в носі оксоліновою маззю. Якщо поруч чхають і кашляють, закрийте хусткою ніс і рот. Це запобігатиме потраплянню інфекцій в організм.
Профілактика ГРВІ складається в загальному оздоровленні, зміцненні організму і стимуляції імунітету шляхом загартовування, занять фізкультурою на свіжому повітрі, лижами, катанням на ковзанах, плаванням, вживанням повноцінної, багатою на вітаміни їжі, а в кінці зими і початку весни – помірної кількості вітамінних препаратів, краще природного походження.
У розпал інфекції рекомендується обмежити відвідування масових заходів, особливо в закритих приміщеннях, уникати занадто тісного контакту з хворими, як можна частіше мити руки. Ті ж правила слід дотримуватися і хворим: прагнути якомога менше користуватися громадським транспортом, уникати тісного контакту зі здоровими, носити марлеву пов’язку.
Профілактика
Одним з найбільш поширених і доступних засобів для профілактики грипу є маска.
Необхідно пам’ятати, що інфекція легко передається через брудні руки. Спеціальні спостереження показали, що руки не менше 300 разів на день контактують з виділеннями з носа і очей, зі слиною. При рукостисканні, через дверні ручки, інші предмети віруси переходять на руки здорових, а звідти до них в ніс, очі, рот. Необхідно часто мити руки, особливо під час хвороби або догляду за хворим.
Загартовування – найважливіший метод профілактики респіраторних інфекцій (але не грипу) в нашому кліматі, воно дозволяє нормалізувати функцію дихальних шляхів при охолодженні, що знижує дозу вірусу, що потрапляє в організм при зараженні. Тому шляхом загартовування можна знизити чутливість до нього.
Додатково необхідно приймати аскорбінову кислоту і полівітаміни.
Щоденне використання в раціоні свіжих овочів і фруктів дозволить підвищити загальний імунітет до вірусних захворювань.
Додаткові заходи
Туалет носа: миття 2 рази на день передніх відділів носа з милом. При цьому механічно видаляються чужорідні структури, що потрапили в порожнину носа з повітрям.
Полоскання горла розчинами фурациліну, соди, ромашки.
З повагою,
Лікар загальної практики – сімейний лікар
амбулаторії ЗП-СМ № 5
Алла ПОГРОМСЬКА