Літо – сезон харчових отруєнь, адже при високій температурі продукти псуються набагато швидше. До того ж навколо стільки свіжих ягід, фруктів, споживання яких немитими може призвести до проблем.
Симптоми зазвичай починаються протягом одного-двох днів після вживання забрудненої їжі, але можуть з’явитися як через кілька годин, так і через кілька тижнів. Можливі прояви:
нудота
блювання
діарея, яка може містити кров або слиз
спазми й болі в животі
слабкість
втрата апетиту
лихоманка
озноб
біль у м’язах
Як лікувати отруєння
Більшість симптомів минає сама по собі за 48 годин і не потребує спеціального лікування.
Для полегшення стану даємо такі рекомендації:
пити багато води маленькими ковтками
якщо з’явиться відчуття голоду, їсти невеликі легкі страви: тости, сухарі, банани, рис
багато відпочивати
уникати алкоголю, кофеїну, газованих напоїв, гострої
якщо симптоми не минають упродовж кількох днів, слід звернутися до свого сімейного лікаря.
Пам’ятайте, що отруєнь можна уникати, дотримуючись простих правил: ретельно мити руки з милом перед їжею, не менш ретельно мити фрукти та овочі, особливо якщо збираєтеся їсти їх сирими, готувати м’ясо, рибу та яйця при високих температурах, зберігати готову їжу лише в холодильнику та тримати сирі й готові продукти окремо.
Адміністрація КНП «ЦПМСД» м. Торецька